napenergia hasznosító rendszerek

Tovább lapozok

Hírek, érdekességek

2015. Április 21.
Történelmi döntés született: ezzel zárjuk a szénkorszakot?

Valami Magyarországon is elkezdődött

Bár a statisztikák szerint még mindig nagyon le vagyunk maradva napenergia hasznosítása terén, ha a híreket olvassuk, úgy tűnik, naperőmű dömping van Magyarországon. A technológia árának drasztikus csökkenése és a támogatások lassan-lassan kezdik éreztetni a hatásukat nálunk is.

A napokban kezdte meg működését a Mátrai Erőmű Zrt. fele részből fejlesztési adókedvezményből megvalósított 16 MW-os létesítménye, a beruházás értéke összesen mintegy 6,5 milliárd forint volt. A Magyar Villamos Művek Zrt. (MVM) egy 3,5 milliárdos invesztíciót jelentett be: a pécsi erőmű egykori zagytározójára tervezett projekt a tervek szerint 100 százalékban EU-s forrásokból valósul meg. Ugyancsak a közelmúltból származik a hír, miszerint Jászágón a Fotoszféra Kft. kezdett egy évi 550 ezer kilowattórát termelő erőmű építésébe.

A drónnal készült felvételen a Mátrai Erőmű Zrt. 16 megawattos naperőműve Visonta közelében az átadást követő napon, 2015. október 15-én. Magyarország legnagyobb, mintegy 6,5 milliárd forintos ráfordítással megépült fotovoltaikus erőműve október elején kezdte meg működését. Fotó: Ruzsa István/ MTI

Ha zöldenergia, akkor a magyar szabályozás, a technológia árának csökkenése és Magyarország adottságainak figyelembe vételével a napenergia az egyik legracionálisabb választás – mondta el lapunknak Fülöp Orsolya, az Energiaklub Szakpolitikai Intézet szakmai igazgatója.

Ingyenes fűtőanyag

A beruházásokra komoly támogatások érhetők el, a napelemek élettartama 20-40 év, a “fűtőanyag” teljesen ingyen érkezik, és más áramtermelési módszerekkel összehasonlítva a naperőmű fenntartási költségei is szerényebbek.

Utóbbi részleteiről az MVM-nél elmondták: alapvetően a napelemek benapozásának biztosítására kell gondolni, úgy mint portalanítás, fűnyírás. Egyes berendezések működtetéséhez szükség van villamos energia hálózatról történő vételezésére, ezek időszakos karbantartására, és az inverterek 10 évenkénti cseréjére.

Forrás: nrgreport.com