napenergia hasznosító rendszerek

Tovább lapozok

Hírek, érdekességek

2015. Április 21.
Az eddig tervezettnél is nagyobb lesz Közép-Európa legnagyobb naperőműve Tüskésréten

Alig egy hónappal ezelőtt jelentették be, hogy a pécsi önkormányzat, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) és a Magyar Villamos Művek (MVM) együttműködésének köszönhetően fogadhatja be Pécs Közép-Európa egyik legnagyobb előkészítés alatt lévő naperőművét a város.

Az akkori hírek arról szóltak, hogy a Tüskésrétre tervezett létesítményt 3, 5 milliárdból építik fel, s az erőmű teljesítménye hét megawatt lesz – ezzel Közép-Európa legnagyobb napelem-parkjával büszkélkedhet a város.

Hírportálunk azonban most úgy értesült, ennél is nagyobb léptékű lesz a vállalkozás: információnk szerint a Nemzeti Fejlesztési Kormánybizottság elé már az a javaslat kerül, amely szerint az erőmű teljesítménye tíz megawatt lehet. Pénzügyi szempontból ez azt jelenti, hogy az eredeti költségvetés másfél milliárd forinttal emelkedik, a beruházás értéke ötmilliárd forint lesz.

A Pécsi Újság.hu értesülése szerint lényegében már biztosra vehető, hogy az újabb verzió valósulhat meg, az ehhez szükséges további döntések már csak formálisak.

Dr. Hargitai János kereszténydemokrata országgyűlési képviselő, a baranyai fejlesztésekért felelős miniszteri biztos megerősítette információinkat.

A napelem rendszer mintegy tízezer KWh-nyi energiát termel majd évente. Ez körülbelül kétezer, átlagos, négyfős család éves villamos energiaszükségletével egyenértékű. A korábbi bejelentések szerint az erőmű akár az év végéig elkészülhet.

A kép illusztráció.

Forrás: http://www.mnnsz.hu-n keresztűl http://www.pecsiujsag.hu/ M. B.